PekkaRantanen Viisaasti liikkeellä!

Demokratian uusi aika - Siksi Liike Nyt

Liike Nyt on uusi ja monille vielä kovin tuntematon liike. Poliittisen ajattelun uudistamiselle on kuitenkin aihetta ja juuri siksi Liike Nyt on sitä, mitä suomalainen politiikka tarvitsee muuttuakseen. Itselleni heräämisen hetki koitti marraskuussa 2015, kun kahden suurimman hallituspuolueen puheenjohtajat Sipilä ja Orpo tekivät synkkänä ja myrskyisenä yönä lehmänkaupan kahdeksantoista maakunnan ja vapaan valinnan sote-mallista. Malli oli ehdottomasti vastoin kaikkien asiantuntijoiden näkemyksiä, sillä maakuntien lukumääräksi oli aiemmin esitetty jotain viiden ja kahdentoista välillä, eikä laajaa vapaata valintaa juuri kukaan kannattanut. Mallia ryhdyttiin ponnekkaasti toteuttamaan sen ilmeisistä ongelmista huolimatta.

Lehmänkauppoihin oli Suomessa totuttu, ne olivat hyväveli-verkostojen ohella maan tapa osana rakenteellista korruptiota. Tämä lehmänkauppa erosi kaikista aiemmista siten, että se tulisi vaikuttamaan kaikkien elämään, olisi poikkeuksellisen kallis – ja ennen kaikkea kohdistui siihen toimintaympäristöön, jonka työni puolesta tunnen erittäin hyvin. Tämä sinetöi päätökseni lähteä mukaan politiikkaan. Tahdon rakentaa yhteiskuntaa ihmisten ehdoilla ihmisiä varten.

Halusin ja haluan edelleen ajaa sellaista politiikkaa, jossa ihmisten laajasti tuomitsemat kytkykaupat eivät ole mahdollisia. Sveitsin malli toistuvina kansanäänestyksinä tuntui kömpelöltä. Ihmisillä on kosolti hyviä ajatuksia, joiden eteenpäin vieminen on yksittäiselle kansalaiselle liian hankalaa. Näitä ajatuksia puidaan milloin pubeissa tuopin ääressä, milloin saunan lauteilla (kiitos, Atsaleat!). Nämä ajatukset eivät aina ole aivan jäsentyneitä, mutta usein niissä on paljon enemmän kuin pelkkä oivalluksen siemen. Kansalaisaloite 50 000 ihmisen allekirjoituksen saamiseksi on kuitenkin valitettavan työläs menettely, ehdotuksen täytyy olla jo varsin loppuun asti pureskeltu ja hyvin harva tällaiseen menettelyyn ryhtyy. Suurin osa kansalaisten hyvistä oivalluksista jää vaille huomiota.

Liike Nytin malli netin kautta pidettävänä säännöllisenä yhteydenpitona kansalaisiin on ajankohtainen ja raikas oivallus.Päätöksenteossa kuunnellaan aina asiantuntijoita ja päätökset perustuvat tutkittuun tietoon ja parhaisiin olemassa oleviin argumentteihin.

Napin painalluksella voi saada kymmenien tuhansien ihmisten näkemyksen. Kompromissejakin on aina tarpeen tehdä. Taustalla toimiva asiantuntijaraati erottaa kyllä lehmänkaupat perustelluista kompromisseista ja huolehtii siitä, että edustaja saa välitöntä palautetta tekemisistään. Näin kansanedustaja ei ole ainoastaan muutaman puoluepäättäjän alistama napinpainaja, vaan tukea näkemyksilleen saa laajemmin väestöstä. Päätöksenteossa kuunnellaan aina asiantuntijoita ja päätökset perustuvat tutkittuun tietoon ja parhaisiin olemassa oleviin argumentteihin.

Antiikin Kreikassa demokratia tarkoitti vapaiden miesten keskustelua ja päätöksentekoa kaupungin torilla. Kansakuntien suurentuessa demokratia kehittyi, jolloin vapaat miehet saattoivat valita edustajansa säätyvaltiopäiville. Lopulta naiset saivat äänioikeuden, jolloin koko kansa sai vaikuttaa päätöksentekoon neljän vuoden välein valitsemalla edustajiaan valtiopäiville. Nyt on aika ottaa uusi askel demokratiassa ja saada koko kansan ajattelukyky käyttöön koko vaalikauden ajan. Liike Nytin arvot ovat sellaiset, joihin suurin osa suomalaisista voi samaistua ja jotka ovat myös kovin monelle puolueelle yhteisiä: kaikista on pidettävä huolta, markkinatalous reiluilla säännöillä, ilmastonmuutoksen todellisuus…

Konkreettisiin asioiden yksityiskohtiin on löydettävä ratkaisut keskustelemalla muiden kanssa. Nykyjärjestelmässä yksityiskohdat on politisoitu jo vaalikampanjassa etukäteen, jolloin järkevän keskustelun aloittaminen on vaikeaa. Haluan, että koko kansa pääsee näihin keskusteluihin ja päätöksentekoon mukaan internetin välityksellä. Nuorethan netissä jo ovat, iäkkäämmät tulevat vähitellen perässä.

Elämme uutta huikeaa demokratian nousun aikaa. Politiikan muutos on aloitettava nyt. Liike ei ole yhden naisen tai miehen asia, vaan kaikki me suomalaiset olemme halutessamme päättäjiä. Olen viisaasti liikkeellä kehittyvän demokratian puolesta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat